Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν | "Είναι καθήκον της γενιάς μας να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας"

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν | "Είναι καθήκον της γενιάς μας να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας"

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε στο Athens Democracy Forum για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη δημοκρατία, λέγοντας πως:

"Είναι καθήκον της γενιάς μας να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας γιατί αγωνίζεται να καθορίσει το μέλλον της και θα τη βοηθήσουμε πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά γιατί οι Ουκρανοί έχουν στην καρδιά και στο μυαλό τους την Ευρώπη. Όλοι δοκιμαζόμαστε σήμερα με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τον εκβιασμό που κάνει στην ενέργεια, αλλά πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι. Καθένας από μας είναι μέρος της αντίστασης και της προστασίας του μελλοντός μας.

Η ελληνική Συμμαχία νίκησε έναν πολύ ισχυρότερο εχθρό στη Σαλαμίνα. Ο αυταρχισμός έχασε και η δημοκρατία επικράτησε, γιατί οι Έλληνες πολεμούσαν για την ελευθερία τους. Στον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας η δημοκρατία πάλι θα νικήσει. Πολλοί στην Ευρώπη έχουν υποτιμήσει τις απειλές εντός και εκτός των συνόρων μας, γιατί μετά από 70 χρόνια αδιάλειπτης δημοκρατίας και ειρήνης στην Ευρώπη, πολλοί πιστέψαμε ότι θα συνεχίσουμε με ελευθερία και ειρηνική συνεργασία και θεωρήσαμε τη δημοκρατία δεδομένη.

Επειδή όμως η δημοκρατία δεν προχωράει σε ευθεία γραμμή αλλά έχει πισωγυρίσματα, είναι καθήκον κάθε γενιάς να αγωνίζεται για τη δημοκρατία. Είναι καθήκον της γενιάς μας να βοηθήσει την Ουκρανία, γιατί αγωνίζονται να καθορίσουν το μέλλον τους. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τη δημοκρατία από τον Ρωσικό εκβιασμό και τον αυταρχισμό, και είναι καθήκον μας να ενισχύσουμε όλες τις δημοκρατίες, Η ιδέα ότι είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο, η ιδέα ότι η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδες δικαίωμα, είναι το αθάνατο δώρο που έκανε η Ελλάδα στον κόσμο. Ωστόσο, στην αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες ήταν σε μειονεκτική θέση. Δεν είχαν δικαίωμα να μιλήσουν και να ψηφίσουν. Πήρε χιλιάδες χρόνια για να αλλάξει αυτό. Ακόμη και σήμερα αγωνίζονται για ίση αμοιβή έναντι ίσης εργασίας, ίσες ευθύνες και ίσα δικαιώματα, ίση πρόσβαση στην εξουσία, στην πολιτική, στην επιχειρηματικότητα. Η δημοκρατία πάντα αλλάζει, δεν είναι τέλεια, αλλά τελειοποιείται.

Η δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ νεαρή. Σε λίγα χρόνια έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν επί δεκαετίες, και το ίδιο συμβαίνει και με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και τη Γεωργία, που θέλουν να έρθουν μαζί μας. Ο αέρας της αλλαγής πνέει στην ήπειρό μας. Αν και η Ευρώπη οικοδομήθηκε με την υπόσχεση για ενότητα και διαφορετικότητα, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός δεν έχουν εξαλειφθεί. Δεν είναι σεβαστές όλες οι μειονότητες. Όλα αυτά είναι εναντίον των συνθηκών και των αξιών μας και της δημοκρατίας.

Η δημοκρατία μας στην ΕΕ αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματική από τα αυταρχικά καθεστώτα της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς προχώρησε στη δημιουργία των εμβολίων και τη χορήγησή τους σε όλες τις χώρες μέλη μικρές και μεγάλες χωρίς καθυστερήσεις, γιατί υπάρχει η ελευθερία της επιστήμης. Η δημοκρατία μπορεί να τα καταφέρει εφόσον είμαστε ενωμένοι. Η ελευθερία επεκτείνεται και σε χώρες που δε γνώρισαν τη δημοκρατία γιατί εμπνέει.

Η Ένωση θα σταθεί στο πλευρό κάθε χώρας που αγωνίζεται για την ελευθερία της και κάθε νέα δημοκρατία στην Ευρώπη και αλλού. Αυτό σημαίνει ότι θα στηρίξουμε την Ουκρανία με πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά μέσα. Σχεδιάζουμε το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων στην ενέργεια και στην ψηφιοποίηση. Προσφέρουμε επενδύσεις και σεβόμαστε την κυριαρχία των κρατών. Οι ψηφιακές επενδύσεις μας προστατεύουν τα ατομικά δικαιώματα. Είναι στο χέρι μας να επικρατήσει η δημοκρατία, είναι στο χέρι μας να μείνουμε ενωμένοι".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.