Πάιατ | "Η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας"

Πάιατ | "Η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας"

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου, στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου για τη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με την εξέλιξη των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας ανάμεσα στον σύμβουλο του πρωθυπουργού σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Θάνο Ντόκο, στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, τον σύμβουλο του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα διπλωματίας, Ευάγγελο Καλπαδάκη και τον πρώην υφυπουργό μεταναστευτικής πολιτικής και βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Αρχικά, ο κ. Ντόκος δήλωσε πως: "Η Ελλάδα με το να υπηρετεί κάποιους βασικούς κανόνες αποτελεί πλέον έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Η θέση της χώρας μας στην ουκρανική κρίση δεν είναι χωρίς κόστος, είμαστε όμως διατεθειμένοι να το πληρώσουμε. Από αυτή την κρίση δε θα βγει κανείς νικητής. Ο στόχος μας πρέπει να είναι “η επόμενη ημέρα”, τόσο στον τομέα της ενέργειας, με τη δημιουργία αγωγών που να μας καθιστούν ανεξάρτητους ενεργειακά όσο γίνεται από τη Ρωσία, όσο και στρατηγικά. Πρέπει να εργαστούμε στη βελτίωση της αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης. Εμείς ειδικότερα πρέπει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί".

Ο κ. Πάιατ από τη μεριά των ΗΠΑ ανέφερε πως: "Κατά τη διάρκεια της θητείας μου εργάστηκα στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και της Ελλάδας στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας στον τομέα της οικονομίας, της εξασφάλισης πολιτικής σταθερότητας, αλλά και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ειδικότερα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής έγιναν σημαντικά βήματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία τώρα στην Ουκρανική κρίση έχει μεγάλη σημασία καθώς η Β. Μακεδονία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και απολαμβάνει τη στήριξη των ΗΠΑ σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η επιθετική ρητορική της Τουρκίας".

Ο κ. Καλπαδάκης τόνισε πως: "Η Ελλάδα είναι πλέον ένα κέντρο για ενεργειακή ανάπτυξη και έχει με επιτυχία αντιμετωπίσει την οικονομική και προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα δε θα ανεχθεί καμία αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και ούτε οποιεσδήποτε άλλες προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας."

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως: "Τεράστια σημασία έχει για τις ΗΠΑ και για την Ελλάδα η συμφωνία Mutual Defense & Cooperation Agreement. Είναι μία συμφέρουσα συνεργασία για την Ελλάδα, καθώς ενισχύει τον ρόλο της χώρας, τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο. Αποτελεί και μία απάντηση στον Ρωσικό απολυταρχισμό, όπου η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε επίπεδο άμυνας την κάνει ακόμη πιο ανθεκτική ως χώρα και ως μέλος του ΝΑΤΟ. Για τις ΗΠΑ, η συνεργασία αυτή είναι σημαντική καθώς ενισχύονται τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ. Αυτό που χρειάζεται είναι μία κοινή, συνεκτική στρατηγική για όλες τις χώρες και ίσως τώρα χώρες που είχαν αντισταθεί στην κοινή προσφυγική στρατηγική και που τώρα αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα από τη μετανάστευση των Ουκρανών, δηλαδή η Ουγγαρία και η Πολωνία, να αναθεωρήσουν τη θέση τους".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.