Συνάντηση Μπλίνκεν με Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Συνάντηση Μπλίνκεν με Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και με πρεσβευτές χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συναντήθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έπειτα από ταξίδι του στο Κίεβο. Ειδικότερα, ο κ. Μπλίνκεν ενημέρωσε τους αξιωματούχους του NATO για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο και τα αποτελέσματα της Ουκρανικής αντεπίθεσης κατά των Ρωσικών δυνάμεων. Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε πως:

"Ο πρόεδρος Πούτιν πίστευε ότι μπορεί να διαιρέσει και να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ. Σήμερα, η Συμμαχία είναι ισχυρότερη, περισσότερο ενωμένη και καλύτερα τροφοδοτούμενη από ποτέ. Έχω την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα αναλάβει αποφασιστική δράση για να απαλλαγεί από το κεφαλοκλείδωμα που έχει επιβάλει η Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της προμήθειας ενεργειακών πόρων. Το να υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στη Ρωσία για την Ουκρανία έχει κόστος, αλλά το κόστος της αδράνειας, αν δεν κάνουμε τίποτε, αν το αφήσουμε αυτό να προχωρήσει, θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Η αποστολή ενισχύσεων του Ρωσικού στρατού στην περιοχή του Χαρκόβου, όπου η Ουκρανία έχει περάσει στην αντεπίθεση, δείχνει ότι η Μόσχα πληρώνει τεράστιο τίμημα για την επιθετικότητά της. Ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία είναι τεράστιος και, δυστυχώς, ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε ότι θα στείλει ακόμη περισσότερους: αυτό είναι ένα τεράστιο τίμημα για τη Ρωσία".

Από την πλευρά του, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως: "Η πίεση επί των ενεργειακών προμηθειών και η αύξηση του κόστους διαβίωσης θα θέσουν σε δοκιμασία την ενότητα και την αλληλεγγύη μας. Αλλά το τίμημα που πληρώνουμε μετριέται σε χρήμα, ενώ το τίμημα που πληρώνουν οι Ουκρανοί μετριέται σε ζωές, ζωές που χάνονται κάθε μέρα. Ο χειμώνας έρχεται, θα είναι σκληρός και επομένως χρειάζεται να συνεχίσουμε να εφοδιάζουμε τους Ουκρανούς με όπλα και πυρομαχικά αλλά και με χειμωνιάτικες στολές, σκηνές, γεννήτριες και όλον τον εξοπλισμό που χρειάζονται για τον χειμώνα. Είμαστε σε στενή επαφή με την αμυντική βιομηχανία για να εξασφαλίσουμε ότι εντείνουμε την παραγωγή, ότι αναπληρώνουμε τα αποθέματά μας. Αυτό γίνεται και για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τα όπλα, τα πυρομαχικά, τις δυνατότητες για να αποτρέψουμε επιθετικές ενέργειες και να αμυνθούμε".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.