Στέιτ Ντιπάρτμεντ | "Η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία υπομονεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ | "Η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία υπομονεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ"

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Σάββατο 12 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε 45λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε ως επιτυχία τη διπλωματική συνάντηση του Λαβρόφ με τον Κουλέμπα, ενώ πρόσθεσε πως η χώρα μπορεί να είναι ουδέτερο έδαφος για τις ομιλίες της Μόσχας και του Κιέβου. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε την άρση των κυρώσεων στην αμυντική βιομηχανίας της χώρας, όπως επίσης να γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες για την αγορά 40 F-16 αεροπλάνων.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως: "Καλούμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό. Η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και των Συμμάχων, υπονομεύοντας τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ.

Παρέχει επίσης σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και πρόσβαση της Ρωσίας στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στην αμυντική βιομηχανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκική Υπηρεσία Προμηθειών Άμυνας (SSB) σύμφωνα με την Ενότητα 231 του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), για το γεγονός ότι πραγματοποίησε εν γνώσει της μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport. "

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.