Σχοινάς από Κύπρο | "Οι ροές μεταναστών από την Πράσινη Γραμμή είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση"

Σχοινάς από Κύπρο | "Οι ροές μεταναστών από την Πράσινη Γραμμή είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση"

Το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κυπριακή Δημοκρατία επισκέφτηκε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, το Σάββατο 18 Ιουνίου. Η επίσκεψη του κ. Σχοινά ακολουθεί την υπογραφή μνημονίου για τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τομέα του μεταναστευτικού, όπου είχε πάρει μέρος τον Φεβρουαρίου. Όπως μεταδίδει του ΚΥΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως: "Από τον Φεβρουάριο, η επίσκεψη μου αυτή με κάνει με χαρά να διαπιστώνω ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε πολλούς τομείς. Ήδη η αποσυμφόρηση είναι εμφανής, ήδη συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας στις εγκαταστάσεις και βλέπω σημαντική βελτίωση σε θέματα που έχουν να κάνουν και με το χώρο και με τις εγκαταστάσεις και με την αποχέτευση. Τη Δευτέρα θα εγκαινιαστεί και το safe zone που είναι μια σημαντική βελτίωση στις εγκαταστάσεις και το ιατρικό κέντρο το οποίο μόλις επισκεφθήκαμε.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη που έρχεται στη συνέχεια της επίσκεψης του κλιμακίου της DG HOME αυτή την εβδομάδα είναι η δέσμευση μας να χρηματοδοτήσουμε το νέο κέντρο στις Λίμνες με σημαντική κοινοτική βοήθεια, ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ. Χαιρετώ τη συνεπή δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την ΕΕ, που έχει με επιτυχία οργανώσει μέχρι τώρα περίπου 3.000 επιστροφές ανθρώπων που δεν έχουν λόγο να βρίσκονται στην ΕΕ. Αυτός είναι ο δρόμος και οι επιστροφές θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και πάντα σε συνεργασία με την ΕΕ.

Οι ροές μεταναστών από την Πράσινη Γραμμή είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση που έχουμε στην ΕΕ που αφορά άμεσα τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο, πρώτο καθιστώντας την Τουρκοκύπρια ηγεσία υπεύθυνη για τον περιορισμό αυτών των ροών. Δε θα αφήσουμε την Τουρκοκύπρια κοινότητα να θεωρεί τον εαυτό της αμέτοχο από όλο αυτό που συμβαίνει. Πρέπει να αναλάβουν και αυτοί το βάρος των ευθυνών που τους αναλογούν και θα βρούμε τον τρόπο να τους το θυμίσουμε.

Πρέπει να βοηθήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία να οργανώσει την παρουσία της στην πράσινη γραμμή με ένα τρόπο συμβατό φυσικά με το ιδιαίτερο καθεστώς της αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να βρούμε το πως θα βοηθήσουμε έτσι ώστε να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν στην πράσινη γραμμή, να μην επιτρέψουμε το ειδικό καθεστώς να είναι μια αφορμή για να μη γίνουν αυτά που χρειάζονται. Σε αυτή τη σχέση συνεργασίας, οι επισκέψεις πρέπει να είναι συστηματικές και οι σχέσεις μας πολύ στενές".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.