Ο "Dr. Doom" προειδοποιεί για οικονομικό και χρηματοπιστωτικό κραχ στις ΗΠΑ

Ο "Dr. Doom" προειδοποιεί για οικονομικό και χρηματοπιστωτικό κραχ στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετέχουν στο φόρουμ της λίμνης του Κόμο, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για περαιτέρω αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, επειδή οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed δημιουργούν αστάθεια στην οικονομία και έναν πληθωρισμό που βρίσκεται εκτός ελέγχου. Μάλιστα, ο Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός και ως "Dr. Doom", προειδοποιεί ότι η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ένα χρηματοπιστωτικό κραχ.

Εκτός από την ανησυχία για την υπερθέρμανση της οικονομίας, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν επίσης την αβεβαιότητα στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα, καθώς και τις πιέσεις στα χαρτοφυλάκια real estate, που μπορεί να επηρεάσουν τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ. Παράλληλα, οι πρόσφατες τραπεζικές αναταράξεις, έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους επενδυτές και επηρεάσει το χρηματιστήριο, με την κατάρρευση των Silicon Valley Bank, Signature Bank και Silvergate Capital, και την πτώση της Credit Suisse.

Παρά τις ανησυχίες όμως, υπάρχει και η άποψη ότι οι τράπεζες βασίζονται στην εμπιστοσύνη και ότι αυτή είναι κρίσιμη για την αποφυγή των χειρότερων σεναρίων. Οι επιστήμονες του φόρουμ αναφέρουν ότι η οικονομική μετάδοση θα είναι η κύρια ανησυχία και ότι η αβεβαιότητα στον τραπεζικό τομέα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, δημοφιλής οικονομολόγος, είναι πιο αισιόδοξος για τις πρόσφατες τραπεζικές αναταράξεις, αλλά παραμένει ανήσυχος για άλλους τομείς. Συνεπώς, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια στην οικονομία των ΗΠΑ, οι αντιδράσεις των οικονομολόγων είναι διαφορετικές. Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές και τους οικονομολόγους και προκαλεί ανησυχία σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.