Ο Πρόεδρος Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ | Ενίσχυση Ελλάδας και Τουρκίας, προσδοκίες για ένταξη της Σουηδίας και αναβάθμιση F-16

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ | Ενίσχυση Ελλάδας και Τουρκίας, προσδοκίες για ένταξη της Σουηδίας και αναβάθμιση F-16

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είναι έτοιμος για την επίσκεψή του στην Ευρώπη και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (11-12/7). Κατά τη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNi, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα θέματα της Σουηδίας και της Ουκρανίας, καθώς και στην προσπάθεια ένταξής τους στο NATO. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενίσχυσης της στρατιωτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16.
Ο Μπάιντεν εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, αναφέροντας ότι το μόνο εμπόδιο είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16 της Τουρκίας. Ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναζητά επίσης βοήθεια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εξέφρασε την προσδοκία του να συγκεντρωθεί μια μικρή κοινοπραξία που θα ενισχύσει το NATO σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές ικανότητες της Ελλάδας και της Τουρκίας, επιτρέποντας την είσοδο της Σουηδίας.

Επίσης αποκάλυψε τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και τη Σουηδία για την ένταξη της τελευταίας στο NATO, συμπεριλαμβάνοντας το αίτημα της Άγκυρας για αναβάθμιση των F-16. Αυτό μπορεί να αντιληφθείται αρνητικά από την Αθήνα, αλλά ο Λευκός Οίκος πιέζει επίσης για την ικανοποίηση των ελληνικών προθέσεων ως προς την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, πιθανώς με την προμήθεια stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων, όπως το F-35.

Σε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, οι βουλευτές της ομάδας ελληνικών θεμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίζουν έναν εποπτικό μηχανισμό που θα διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα F-16 για να παραβιάσει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, και θα είναι σε θέση να ελέγχει, καθυστερεί ή ακόμα και ακυρώντη μεταφορά των αεροσκαφών ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Όσον αφορά το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην οικογένεια του NATO, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία επ' αυτού στο NATO αυτήν τη στιγμή λόγω του πολέμου. Αναφέρθηκε στη δέσμευση όλων των μελών του NATO να υπερασπίζονται το έδαφος τους και εξέφρασε την άποψη ότι είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Συνοψίζοντας, ο Μπάιντεν επισήμανε τη σημασία της Συνόδου Κορυφής του NATO και της ενίσχυσης των στρατιωτικών ικανοτήτων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Παράλληλα, αποκάλυψε τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και τη Σουηδία σχετικά με την ένταξη της τελευταίας στο NATO. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για εποπτικό μηχανισμό όσον αφορά τα F-16 της Τουρκίας και στην απόφασή του να υποστηρίξει την Ουκρανία με βάση τις περιστάσεις.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.