Οι εκλογές στη Φινλανδία και η αναμέτρηση για τη θέση του πρωθυπουργού σε μια περίοδο αλλαγής και προκλήσεων για τη χώρα

Οι εκλογές στη Φινλανδία και η αναμέτρηση για τη θέση του πρωθυπουργού σε μια περίοδο αλλαγής και προκλήσεων για τη χώρα

Στις βουλευτικές εκλογές της Φινλανδίας σήμερα, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα βρίσκονται σε στενή απόσταση μεταξύ τους, αφήνοντας την πρωθυπουργό Σάνα Μάριν να παλεύει για τη θέση της. Το συντηρητικό κόμμα Εθνική Συμμαχία έχει μικρό προβάδισμα έναντι του ακροδεξιού κόμματος «Οι Φινλανδοί» της Ριίκα Πούρα και των Σοσιαλδημοκρατών της Μάριν. Οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η Φινλανδία ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να γράψει νέα σελίδα στην Ιστορία της με την είσοδό της στο ΝΑΤΟ. Η Μάριν αναμένεται τουλάχιστον να οριστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα όταν η Φινλανδία θα γίνει επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ. Όλα τα μεγάλα κόμματα τίθενται υπέρ της ένταξης της χώρας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 8 το βράδυ τοπική ώρα και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης. Τα προκαταρκτικά τελικά αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα περί τα μεσάνυχτα. Η Μάριν είναι πρωθυπουργός της χώρας από τα τέλη του 2019 και επικεφαλής κεντροαριστερού συνασπισμού πέντε κομμάτων. Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία, αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987, με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το κοινοβούλιο της χώρας έχει 200 έδρες και ο σχηματισμός κυβέρνησης διαρκεί κατά μέσον όρο έξι εβδομάδες. Παρόλο που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να επηρεάσει τη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, η απόφαση αυτή έχει συζητηθεί στο πλαίσιο της εκλογικής εκστρατείας. 

Η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αντιμετωπίζεται με διαφορετικούς τρόπους από τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Η πρωθυπουργός Μάριν και το κόμμα της υποστηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ η ακροδεξιά και οι ακροαριστεροί καταδικάζουν την απόφαση αυτή, υποστηρίζοντας ότι θα αυξήσει την ένταση στις σχέσεις της Φινλανδίας με τη Ρωσία και θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

Η Φινλανδία έχει μια μακρά ιστορία ουδετερότητας και στρατιωτικής αυτάρκειας, και η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει υποστηριχθεί από την κυβέρνηση ως μέτρο ασφαλείας και διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.