Παραίτηση επιστήμονα της Google λόγω ανησυχιών για την τεχνητή νοημοσύνη και τους κινδύνους που ενέχει

Παραίτηση επιστήμονα της Google λόγω ανησυχιών για την τεχνητή νοημοσύνη και τους κινδύνους που ενέχει

Ο Τζέφρι Χίντον, ένας επιστήμονας που συνέβαλε στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI), παραιτήθηκε από τη θέση του στη Google. Ο Χίντον εξέφρασε ανησυχία για ορισμένα στοιχεία στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των chatbots AI. Αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή οι τεχνητές νοημοσύνες δεν είναι πιο έξυπνες από τους ανθρώπους, αλλά πιστεύει ότι σύντομα μπορεί να γίνουν. Η συμβολή του Χίντον στην ανάπτυξη των νευρωνικών δικτύων θεωρείται σημαντική, ειδικά για την τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνολογία που ανέπτυξε το 2012 μετά από συνεργασία με φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο ανοίγει τον δρόμο για ισχυρότερα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το γνωστό chatgpt.

Ο Χίντον δήλωσε ότι παραιτήθηκε από τη Google για να μιλήσει ελεύθερα για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και δηλώνει μετανιωμένος για τον ρόλο του. Αναφέρει ότι οι συστήματα AI μπορεί να απειλήσουν τις θέσεις εργασίας και μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την ανθρωπότητα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "The New York Times", ο Χίντον εξέφρασε ανησυχία για τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί απατηλές εικόνες και κείμενα που δυσκολεύουν τους ανθρώπους να διακρίνουν το τι είναι αληθινό. Εκφράζει τις αμφιβολίες του για το πώς μπορούν να αποτραπούν οι κακόβουλοι χρήστες από την κατάχρηση της τεχνολογίας για αρνητικούς σκοπούς.

Ο Χίντον επισημαίνει ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί σύντομα να αντικαταστήσει ανθρώπινο προσωπικό και να αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς αποκτά νέες ικανότητες. Σε συνέντευξή του στους New York Times, δήλωσε: "Η ιδέα ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να γίνει πιο έξυπνη από τον άνθρωπο... λίγοι το πίστευαν. Αλλά οι περισσότεροι το θεωρούσαν μακρινό. Προφανώς πλέον δεν πιστεύω κάτι τέτοιο". Ο Χίντον δηλώνει ότι παρηγορεί τον εαυτό του λέγοντας πως αν δεν είχε αναπτύξει αυτήν την τεχνολογία, κάποιος άλλος θα το είχε κάνει. Η παραίτηση του Χίντον από τη Google και οι δηλώσεις του για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης έχουν προκαλέσει σημαντική αντίδραση και συζήτηση στον κόσμο της τεχνολογίας. Πολλοί άλλοι επιστήμονες συμφωνούν με τις ανησυχίες του και προειδοποιούν για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία και την ανθρωπότητα.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.