Πούτιν | "Η Ρωσία θα παρέχει σιτηρά στην Αφρική αντικαθιστώντας τις ουκρανικές εξαγωγές"

Πούτιν | "Η Ρωσία θα παρέχει σιτηρά στην Αφρική αντικαθιστώντας τις ουκρανικές εξαγωγές"

Σήμερα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε πως η Μόσχα θα αναλάβει την πρωτοβουλία να παρέχει σιτηρά από την Ουκρανία σε χώρες της Αφρικής, αντικαθιστώντας έτσι τις παραδόσεις που είχαν προηγουμένως προορισμό την περιοχή. Αυτή η απόφαση λαμβάνεται μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου πριν από μια εβδομάδα να τερματίσει την κρίσιμη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία προετοιμάζεται επίσης για τη σύνοδο Ρωσίας-Αφρικής, που ξεκινά την Πέμπτη και αναμένεται να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών.
Ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε πως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες σε σιτηρά, είτε με εμπορικές συναλλαγές, είτε με δωρεάν βοήθεια, λόγω της αναμενόμενης άφθονης σοδειάς φέτος. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει τη διανομή σιτηρών, διατροφικών προϊόντων, λιπασμάτων και άλλων αγαθών στην Αφρική. Οι πρεσβευτές και εμπορικές αποστολές της Ρωσίας στην Αφρική αναμένεται να διευρυνθούν, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία αυτή.
Πριν από έναν χρόνο, η υπογραφή της συμφωνίας για τα σιτηρά στην Κωνσταντινούπολη επέτρεψε την επανάληψη των εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία, παρά την ύπαρξη πολέμου. Ωστόσο, η Ρωσία αποφάσισε να λήξει την ισχύ της συμφωνίας πρόσφατα, με την αιτιολογία ότι το Κίεβο δεν πραγματοποίησε επαρκείς παραδόσεις σε φτωχές χώρες, ενώ η Δύση αποτρέπει τις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.
Η Αφρικανική Ένωση εξέφρασε τη λύπη της για αυτήν την απόφαση, ενώ η Ρωσία υποσχέθηκε να συνεχίσει να παρέχει αγαθά σε χώρες που τα έχουν ανάγκη. Οι ποσότητες των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία προς την Αφρική ήταν σημαντικές τα προηγούμενα χρόνια, με πάνω από 33 εκατομμύρια τόνους σιτηρών να εξάγονται μέχρι τώρα.
Το Κρεμλίνο πρόσφατα δήλωσε πως θα εξετάζει πλοία που κινούνται προς ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα ως πιθανούς στρατιωτικούς στόχους, ενώ η Ρωσία φαίνεται να επικεντρώνεται στο να στοχεύει λιμενικές υποδομές, ειδικά στην περιοχή της Οδησσού.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.