Ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στην Οδησσό - Τραγωδία και ζημιές στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά

Ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στην Οδησσό - Τραγωδία και ζημιές στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά

Η Οδησσός, μια πόλη που ανήκει στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει βρεθεί ξανά και ξανά στο στόχαστρο ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων.
Την νύχτα του Σαββάτου, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πραγματοποίησαν νέα αεροπορική επίθεση στην πόλη της Οδησσού, η οποία βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και είναι λιμάνι στρατηγικής σημασίας. Τουλάχιστον ένας άμαχος έχασε τη ζωή του και άλλοι 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ τους και τέσσερα παιδιά. Ο περιφερειάρχης της Οδησσού, Όλεχ Κίπερ, επιβεβαίωσε τα τραγικά αυτά γεγονότα μέσω του λογαριασμού του στο Telegram.
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν περίπου στις 03:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη και οδήγησαν στη μεταφορά 14 τραυματιών σε νοσοκομεία της πόλης, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και τρία παιδιά.
Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρονταν σε υλικές ζημιές σε πολιτικές υποδομές, πολυκατοικίες και ένα θρησκευτικό κτίριο. Ωστόσο, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων RBC-Ukraine, το αεροπορικό χτύπημα επλήγη και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε έναν ορθόδοξο καθεδρικό ναό που λειτουργούσε από το 1809 στην πόλη.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας, Αντρίι Γέρμακ, απηύθυνε έκκληση για περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τακτικούς πυραύλους από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την ουκρανική πολεμική αεροπορία, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση πυραύλων ακριβείας Onyx και πυραύλων κρουζ Kalibr μετά τα μεσάνυχτα.
Πρέπει να σημειωθεί πως η Οδησσός προστέθηκε πρόσφατα στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλείται. Η πόλη έχει υποστεί επανειλημμένες επιθέσεις από τη ρωσική αεροπορία.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η πόλη βίωσε μια νύχτα τρόμου, καθώς το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα για επιθέσεις που επηρέασαν λιμενικές υποδομές και σιτηροδεξαμενές, με στόχο να αποτραπεί η ενδεχόμενη αναβίωση της συμφωνίας που επέτρεπε τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων. Η Ρωσία είχε αποφασίσει να τερματίσει τη συμφωνία αυτή λίγες μέρες νωρίτερα.
Την Παρασκευή, η UNESCO εξέδωσε έντονη καταδίκη για τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις που προκάλεσαν ζημιές σε μουσεία της Οδησσού.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.