Σοκ στο Μεξικό | Βρέθηκε νεκρός δημοσιογράφος της La Jornada στην πολιτεία Ναγιαρίτ

Σοκ στο Μεξικό | Βρέθηκε νεκρός δημοσιογράφος της La Jornada στην πολιτεία Ναγιαρίτ

Ο δημοσιογράφος Λουίς Μαρτίν Σάντσες Ίνιγες, ανταποκριτής της εφημερίδας La Jornada στην πολιτεία Ναγιαρίτ του Μεξικού, βρέθηκε νεκρός μετά από  ημέρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πτώμα του Σάντσες Ίνιγες εντοπίστηκε σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Τέπικ, το πρωί του Σαββάτου (8/7). Βρέθηκε μέσα σε μια πλαστική σακούλα και δίπλα του υπήρχε ένα μήνυμα, πιθανότατα από τους δολοφόνους, σύμφωνα με μεξικανικά μέσα ενημέρωσης.
Η εφημερίδα La Jornada ανέφερε ότι η σύζυγος του δημοσιογράφου, Σεσίλια Λόπες, ενημέρωσε τις αρχές για την αγνοούμενη κατάσταση του συζύγου της από την Τετάρτη, όταν αναχώρησε από το σπίτι για να επισκεφτεί τους γονείς του σε μια άλλη πόλη.


Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η σύζυγος ανέφερε ότι βρήκε στο σπίτι της τα ρούχα που φορούσε ο σύζυγός της την τελευταία φορά που τον είδε, εκτός από την κάρτα του ανταποκριτή.
Η οικογένεια αναφέρθηκε επίσης στην απουσία του υπολογιστή, του κινητού τηλεφώνου και ενός σκληρού δίσκου. Αυτή είναι η τρίτη φορά που ένας δημοσιογράφος της La Jornada δολοφονείται τα τελευταία χρόνια.
Προηγουμένως, η Μιροσλάβα Μπριτς σκοτώθηκε τον Μάρτιο του 2017 στην πόλη Τσιουάουα και ο Χαβιέρ Βαλδές σκοτώθηκε τον Μάιο της ίδιας χρονιάς στη Σιναλόα. Ο Βαλδές ήταν επίσης συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το Μεξικό θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).
Οι δημοσιογραφικές έρευνες σχετικά με διαφθορά, εγκλήματα ή ναρκωτικά στο Μεξικό είναι σχεδόν πάντα επικίνδυνες για όσους τις εκτελούν. Από το 2000, έχουν δολοφονηθεί πάνω από 150 δημοσιογράφοι στη χώρα, σύμφωνα με τη RSF.


Μέχρι στιγμής, οι μεξικανικές αρχές έχουν καταγράψει τη δολοφονία 13 δημοσιογράφων μόνο το 2022. Πραγματοποιούνται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν οι φόνοι σχετίζονται με τη δημοσιογραφική τους εργασία.
Στο Μεξικό, η πλειονότητα των εγκλημάτων κατά δημοσιογράφων παραμένει ατιμώρητη.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.