Σουηδία | Εκτός λειτουργίας για οκτώ ημέρες ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας στη χώρα

Σουηδία | Εκτός λειτουργίας για οκτώ ημέρες ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας στη χώρα

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας στη Σουηδία θα τεθεί για οκτώ ημέρες εκτός λειτουργίας εξαιτίας φθοράς σε ράβδο καυσίμου, μεταδίδει σήμερα η εφημερίδα Dagens Nyheter (DN). Ο αντιδραστήρας 3 στον πυρηνικό σταθμό του Όσκαρσχαμν (νοτιοανατολικά) θα αποσυνδεθεί από το εθνικό δίκτυο στη Σουηδία στις 3 Μαρτίου.

«Είναι ατυχές, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της φθοράς σε ράβδο καυσίμου. Δεν μπορεί να περιμένει», είπε στην DN η Ντεζιρέ Λίλιεβαλ, υπεύθυνη επικοινωνίας της διαχειρίστριας εταιρίας OKG.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο ίδιος πυρηνικός αντιδραστήρας είχε τεθεί εκτός λειτουργίας για εννέα ημέρες εξαιτίας τεχνικού προβλήματος, το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές είχε αυξηθεί, υπενθυμίζει η σουηδική εφημερίδα.

«Εάν κάνει κρύο, θα πρέπει να βασιστούμε σε εισαγωγές», υπογραμμίζει ο Έρικ Εκ του εθνικού διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Svenska Kraftnat, αναφερόμενος στον αντίκτυπο που ενδεχομένως να έχει η προγραμματισμένη διακοπή.

Σχεδόν το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Σουηδία προέρχεται από πυρηνικούς αντιδραστήρες. Μεταξύ 2017 και 2020 παροπλίστηκαν τέσσερις και σήμερα παραμένουν σε λειτουργία έξι αντιδραστήρες σε τρεις πυρηνικούς σταθμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.