Η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη επιστρέφει στον κινηματογράφο

Η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη επιστρέφει στον κινηματογράφο

Η «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ένα από τα εμβληματικότερα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, μεταφέρεται ξανά στον κινηματογράφο, αυτή τη φορά από τη σκηνοθέτη Εύα Νάθενα. Η ταινία, με πρωταγωνιστή την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, αναμένεται στους κινηματογράφους στις 30 Νοεμβρίου 2023.

Φόνισσα»: Τρέιλερ και αφίσα για την ταινία της Εύας Νάθενα | FLIX

Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900. Η Χαδούλα, χήρα του Ιωάννου Φράγκου, είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία. Η υποτίμηση και η κατώτερη μοίρα της γυναίκας, που της πέρασε η μητέρα της, τη φέρνουν σε σύγκρουση με τον εαυτό της. Η Χαδούλα ξεσπάει και αρχίζει να σκοτώνει μικρά κορίτσια, τα οποία απαλλάσσει από το κοινωνικό και οικονομικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει. Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με το νόμο. Εγκαταλείπει το σπίτι της και πάει στο καταφύγιο της που είναι η φύση.

Στην ταινία, εκτός της Καραμπέτη, συμμετέχουν επίσης η Μαρία Πρωτόπαππα, η Έλενα Τοπαλίδου, η Πηνελόπη Τσιλίκα, η Γεωργιάννα Νταλάρα, ο Χρήστος Στέργιογλου και ο Στάθης Σταμουλακάτος. Το σενάριο της ταινίας υπογράφει η Κατερίνα Μπέη, η οποία έχει συνεργαστεί με την Εύα Νάθενα και στο παρελθόν, στην ταινία «Ευτυχία» (2021). Η ταινία αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους σκηνοθετική δουλειά της Νάθενα, η οποία έχει σκηνοθετήσει μέχρι σήμερα μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Η «Φόνισσα» είναι ένα έργο με έντονο κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό. Η ταινία της Νάθενα αναμένεται να αναδείξει τα επίκαιρα μηνύματα του Παπαδιαμάντη για την καταπίεση της γυναίκας και τη βία ως μορφή αντίστασης.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.