Ηρώδειο | Μεγάλο αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση

Ηρώδειο | Μεγάλο αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση

Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην αξεπέραστη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση επιστρέφει ο Μελωδία 99.2 μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Ένα αφιέρωμα στη γνήσια και ανεπιτήδευτη λαϊκή φωνή που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία μας και έγινε το μέσο για να φτάσουν τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής διανόησης στον ελληνικό λαό και να γίνουν κληρονομιά του. Με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Νταλάρα και ερμηνευτές τους: Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιάννη Διονυσίου, Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Γιώργο Νταλάρα, Μπάμπη Στόκα και Ασπασία Στρατηγού και τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου «ΡΥΘΜΟΣ», το μεγάλο αφιέρωμα του Μελωδία 99.2 έρχεται να φωτίσει τις σημαντικότερες στιγμές του σπουδαίου ερμηνευτή, μουσικού και συνθέτη, Γρηγόρη Μπιθικώτση.

mpithikotsis 1

«Ο μόνος που τραγούδησε τα τραγούδια μου μάγκικα, όπως τα έγραψα», Μάρκος Βαμβακάρης. Δωρικός, γνήσια λαϊκός και ευγενής. Ο «Σερ» του ελληνικού τραγουδιού, ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια με την κιθάρα που του χάρισε ο αδελφός του. Τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη ήταν αυτά που τον συγκλόνισαν και γέννησαν τη μεγάλη του αγάπη για το λαϊκό τραγούδι. Με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση αναβίωσε για πρώτη φορά δισκογραφικά και το ρεμπέτικο τραγούδι, μέσα στη δεκαετία του ’60.

Όμως, η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη και οι αξεπέραστες ερμηνείες του στα έργα του «Ο Επιτάφιος» και «Ρωμιοσύνη» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και «Άξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, ήταν εκείνες που σφράγισαν την παρουσία του στο ελληνικό τραγούδι.

bithikotsis

Στη φωτό ο συνεχιστής του θρύλου Γρ. Μπιθικώτση, Γρηγόρης, ο οποίος θα συμμετάσχει με τον μοναδικό του ερμηνευτικό τρόπο στη μαγική βραδιά-αφιέρωμα στον Sir του Ελληνικού τραγουδιού

Με τη χαρακτηριστική «ξύλινη» φωνή του και ένα μεγάλο φωνητικό εύρος σφράγισε με την ερμηνεία του, όλη την μεταπολεμική Ελλάδα. Το ανατρεπτικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, με την λαϊκή μελοποίηση των μεγάλων ποιητών, ταξίδεψε από άκρη εις άκρη στην ελληνική επικράτεια μέσα από την φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

poster bithikotsis herodion

Σημαντική στιγμή στην καριέρα του ήταν και η συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι. «Είμ’ αϊτός χωρίς φτερά», «Πάει ο καιρός», «Στο Λαύριο γίνεται χορός», «Μίλησέ μου» κ.ά. είναι κάποια από τα τραγούδια που ξεχωρίζουμε.

Συνεργάστηκε όμως και με άλλους μεγάλους συνθέτες, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος («Άπονη Ζωή», «Άσπρη Μέρα και για μας»), ο Απόστολος Καλδάρας, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Δήμος Μούτσης, ο Άκης Πάνου κ.ά.

Ο ίδιος έγραψε περισσότερα από 200 τραγούδια, πολλά από τα οποία ερμήνευσε κιόλας. Το «Τρελοκόριτσο» ήταν το πρώτο δικό του τραγούδι που ηχογραφήθηκε με τη φωνή του ενώ ακολουθούν αμέτρητες λαϊκές επιτυχίες με την υπογραφή του αλλά και μέσα από πολύτιμες συνεργασίες, όπως στα κλασικά «Ένα Όμορφο Αμάξι με Δυο Άλογα» με τους στίχους του Κώστα Βίρβου, «Επίσημη Αγαπημένη» με τους στίχους της Ελένης Λιάκου, «Του Βοτανικού ο μάγκας», με τους στίχους του Λάκη Τσώλη.

Η ΚΑΣΕΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΩΔΙΑ 99.2 ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ


Ημερομηνία: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Ώρα έναρξης: 21.00

Χώρος: Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Νταλάρας

Τραγουδούν (αλφαβητικά): Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιάννης Διονυσίου, Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Γιώργος Νταλάρας, Μπάμπης Στόκας, Ασπασία Στρατηγού.

Συμμετέχει το Φωνητικό Σύνολο «ΡΥΘΜΟΣ» με μαέστρο τον Νίκο Χιώτογλου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Γιώργος Παπαχριστούδης: ενορχηστρωτής & πιάνο

Απόστολος Βαλαρούτσος: κλασική κιθάρα

Μάνος Γρυσμπολάκης: ακορντεόν

Άρης Ζέρβας: τσέλο

Βασίλης Κορακάκης: μπουζούκι

Κώστας Κωνσταντίνου: μπάσο

Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι

Θύμιος Παπαδόπουλος: πνευστά

Στράτος Σαμιώτης: κρουστά

Γιάννης Σταματογιάννης: μπουζούκι

Γρηγόρης Συντρίδης: ντράμς

Μαρίνος Τρανουδάκης: κρουστά - τυμπάνια

Γιώργος Χατζόπουλος: ακουστική κιθάρα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΩΝ: Γιάννης Μανιατάκος

ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ FOH: Βαγγέλης Κουλούρης

ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ STAGE: Αντώνης Ζαχόπουλος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΦΙΣΑΣ: Τάκης Πανανίδης

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: FRONTSTAGE ENTERTAINMENT

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.