Τσιόδρας | "Η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση της Covid-19"

Τσιόδρας | "Η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση της Covid-19"

Μιλώντας από το 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στον κορονοϊό, το εμβόλιο και την πανδημία: "Ο κίνδυνος για νέες πανδημίες αυξάνεται. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ισχυρά, ολοκληρωμένα, βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα επιτήρησης. Η παγκόσμια κοινότητα έκανε λάθη στην αντιμετώπιση της Covid-19, την οποία σήμερα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση της Covid-19. Δυστυχώς, οι κοινωνίες άργησαν να αντιδράσουν, οι περισσότερες κυβερνήσεις άργησαν να αντιδράσουν και ο κόσμος έχασε σιγά - σιγά την εμπιστοσύνη του στην επιστήμη. Αυτό είναι μεγάλος κίνδυνος. Υπήρξε και τεράστια παγκόσμια αποτυχία. Μακάρι να μάθουμε.

Παρατηρείται μια μικρή αύξηση, ωστόσο σήμερα βρισκόμαστε σε διαφορετικό επίπεδο για την αντιμετώπισή της. Είναι ορατός ο τρόπος ο οποίος θα μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, προστατεύοντας τους ευάλωτους, χρησιμοποιώντας ευρέως τις θεραπείες και δίνοντας την αναμνηστική δόση στον πληθυσμό, επενδύοντας σε νέες μορφές επιτήρησης, συνεχίζοντας τις παλιές και βεβαίως κάνοντας την ανασκόπηση, βλέποντας τι κάναμε λάθος. Επενδύοντας να βελτιώσουμε τα ελλείμματα, να τα παραδεχθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, ο Covid-19 έχει 30 με 56 φορές παραπάνω υπερβάλλουσα θνησιμότητα από τη γρίπη Η1Ν1 του 2009. Η ηλικία παραμένει ο βασικός παράγοντας για θάνατο από Covid-19. Είναι 1.000 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου σε έναν άνθρωπο πάνω από 80 ετών από έναν 18χρονο. Η πανδημία Covid-19 κατευθύνεται προς μία μικρή αύξηση, αλλά όσο περισσότερο χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα τόσο λιγότερους θανάτους θα έχουμε. Επενδύουμε σε μια στρατηγική ελέγχου των ανθρώπων αυξημένου κινδύνου, επενδύουμε στο να αποφύγουμε τις νοσηλίες και τις ΜΕΘ. Ταυτόχρονα επενδύουμε σε νέα εργαλεία γονιδιακής ανάλυσης του ιού. Το 99% αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ιός Β4, Β5. Θα εξελιχθεί; Υπάρχουν τουλάχιστον 4 διαφορετικές μεταλλάξεις αυτή τη στιγμή σε διαφορετικά σημεία του κόσμου που κερδίζουν momentum. Θα κάνουν ένα νέο κύμα, θα είναι το ίδιο, θα είναι καλύτερο, έχουμε τα όπλα;

Πού είναι η επιδημία των θανάτων από τα εμβόλια, μετά από 12,7 δις δόσεις εμβολίων; Είναι λανθασμένη η λογική τους και αποδεικνύεται καθημερινά. Είκοσι εκατ. θάνατοι προλήφθηκαν μέχρι το τέλος του 2021 από τα εμβόλιο. Στην Ελλάδα, καταγράφηκαν πολλές επαναλοιμώξεις την τελευταία εβδομάδα. Οι μολύνσεις στην Ευρώπη τον Απρίλιο άγγιζαν το 80% και στην Ελλάδα πάνω από το 90% του πληθυσμού. Η προστασία μειώνεται σταδιακά μετά τους 4 μήνες. Η πιθανότητα προστασίας από την αρχική λοίμωξη είναι γύρω στο 30% με 40%. Αν το καλοκαίρι κάποιος πέρασε την Όμικρον η προστασία είναι στο 75% και σταδιακά μειώνεται, ανέφερε ο καθηγητής. Τα αντισώματα είναι περισσότερα αν κάποιος έχει περάσει τη λοίμωξη και είναι τριπλά εμβολιασμένος. Ανεξαρτήτως, η προστασία μειώνεται για όλους στους 4 μήνες.

Σύμφωνα με ανάλυση Αμερικανών ερευνητών, η 4η δόση εμβολίου θα σώσει περίπου 90.000 ζωές και θα υπάρχει και οικονομικό όφελος από τις νοσηλίες. Μόνο το 15% των άνω των 60 ετών στην Ευρώπη και την Ελλάδα έχει εμβολιαστεί με 4η δόση. Είμαστε πολύ πίσω και έχουμε υιοθετήσει μια αντιεμβολιαστική στάση που θα μας βλάψει και θα κάνει κακό και στην Ευρώπη και σε όλο τον Δυτικό κόσμο. Τα εμβόλια μας προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, όχι τόσο από τη μόλυνση και για αυτό χρειαζόμαστε άλλα εμβόλια. Η επιστήμη εξελίσσεται και ελπίζουμε σε ένα εμβόλιο που θα μας κρατάει για έναν χρόνο.

Πάνω από 40.000 σχήματα των νέων θεραπειών έχουν δοθεί στην Ελλάδα σε ασθενείς με Covid-19. Ωστόσο, χθες μεγάλο όνομα της ιατρικής σε χώρο μεγάλης μητροπολιτικής περιοχής έδωσε λάθος συμβολή, λέγοντας ότι δε χρησιμοποιεί τη θεραπεία ο ασθενής ήταν 83 ετών. Τα δεδομένα όμως υπάρχουν για τα οφέλη του φαρμάκου και φυσικά είπα να συνταγογραφηθεί το φάρμακο και φυσικά να το λάβει όσο πιο γρήγορα γίνεται ο ασθενής".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.