Χρ. Σταϊκούρας | "Είμαστε απολύτως συνεπείς με το βασικό πρόσταγμα της οικονομικής πολιτικής μας"

Χρ. Σταϊκούρας | "Είμαστε απολύτως συνεπείς με το βασικό πρόσταγμα της οικονομικής πολιτικής μας"

Στην οικονομική πολιτική της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Επιμελητήριο Αχαΐας δήλωσε πως: "Είμαστε απολύτως συνεπείς με το βασικό πρόταγμα της οικονομικής πολιτικής, που ήταν οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι πλέον στο 22% από 28% που την παραλάβαμε. Ο φόρος μερισμάτων είναι στο 5% από 10% που την παραλάβαμε. Η προκαταβολή φόρου είναι στο 80% από 100% που την παραλάβαμε. Για τα φυσικά πρόσωπα δε, που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ακόμη χαμηλότερη. Καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, για τα εισοδήματά από τον ιδιωτικό τομέα. Μειώθηκαν σημαντικά και μόνιμα ασφαλιστικές εισφορές όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά.

Μπορεί με αυτοπεποίθηση αυτή η κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι ήταν απολύτως συνεπής στις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις απέναντι στην επιχειρηματικότητα για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα δόθηκαν φορολογικά κίνητρα καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν σημαντικά εργαλεία, όπως είναι οι υπεραποσβέσεις για επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, καθώς και τα κίνητρα για τη δημιουργία φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση μέσα σε τέσσερα χρόνια κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πανδημία των τελευταίων 100 ετών παγκοσμίως, έναν πόλεμο στους κόλπους της Ευρώπης μετά από 75 χρόνια, όπως και τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη μετά από 50 χρόνια.

Εκ του αποτελέσματος, κινηθήκαμε μεθοδικά, κινηθήκαμε συντονισμένα και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε μία δύσκολη πραγματικότητα. Πρωτίστως αντιμετωπίστηκε, με στήριξη, το υψηλό ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και δευτερευόντως των επιχειρήσεων. Είναι αλήθεια ότι η κάλυψη της αύξησης στα νοικοκυριά προσεγγίζει το 90% ή και υπερβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ στις επιχειρήσεις έχει διαμορφωθεί περίπου στο 50%. Η Ελλάδα έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, και στην υγειονομική κρίση και στην ενεργειακή κρίση. Το 2022 η Ελλάδα έδωσε το 2,3% του ΑΕΠ όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1,3%. Ενώ δίνουμε τα περισσότερα, έχουμε διπλάσια ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και σταθερά δημόσια οικονομικά, γιατί έχουμε καταφέρει να ανακάμψουμε γρήγορα και βιώσιμα.

Δύο εξωγενείς κρίσεις μας έχουν βρει και έχουμε καταφέρει να τις αντιμετωπίσουμε από κοινού και κατά το βέλτιστο τρόπο. Όταν μιλάμε για εξωγενείς κρίσεις το στοιχείο δεν είναι μόνο πώς κινείται η Ελλάδα, αλλά και πώς κινείται η Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό περίγυρο. Συνεπώς το 2022, η Ελλάδα έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης, από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο. Η Ελλάδα το 2022, είχε ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών και ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων. Η Ελλάδα το 2023 θα έχει το τριπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης από το μέσο Ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα μέχρι το 2024 θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αριθμό αύξησης των επενδύσεων. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες και τα πρωτογενή ελλείμματα μειώνονται και επιστρέφουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα από του χρόνου.

Όσο θα συνεχίσουμε αυτή την ορθολογική οικονομική και συνετή δημοσιονομική πολιτική και τη διορατική εκδοτική πολιτική, συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις, το 2023 θα είναι μία πολύ καλύτερη χρονιά για την Ελλάδα σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Όσο βγαίνουμε από εξωγενείς κρίσεις, τόσα θα πηγαίνουμε όλο και καλύτερα. Γιατί εκτός των μειώσεων φόρων θα πρέπει να αυξάνουμε και να ενισχύουμε τους μισθούς, με γενναίο τρόπο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.