Ν. Δένδιας για Ελληνοτουρκικά | "Δε θα στήσουμε εμείς κοκορομαχίες και καυγάδες"

Ν. Δένδιας για Ελληνοτουρκικά | "Δε θα στήσουμε εμείς κοκορομαχίες και καυγάδες"

Στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση στη Φωκίδα, λέγοντας ότι: "Δεν έχει υπάρξει στην ιστορία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων περίοδος όπως αυτή που διανύουμε. Οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν διαχρονικά δύσκολες, με επανειλημμένες κρίσεις, που όμως ήταν χρονικά περιορισμένες. Η μεγάλη διαφορά αυτών των τρεισήμισι χρόνων, είναι η διάρκεια της κρίσης. Κάθε μέρα να είναι χειρότερη από την προηγούμενη, με αυτά που λέγονται σήμερα να είναι χειρότερα από αυτά που λέχθηκαν εχθές. Δεν το έχουμε ξαναζήσει αυτό το πράγμα.

Χρειάστηκε μια διαρκή δραστηριοποίηση για να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάσχεσης μιας αντίληψης αναθεωρητισμού, δηλαδή αλλαγής των συνθηκών των συνόρων, των όρων που προσπαθούσε η Τουρκία μέσω εκφοβισμού μας να επιβάλει. Θέλω να σας πω ότι είμαι περήφανος, γιατί νομίζω ότι τα καταφέραμε καλά. Θα έχουμε την τεράστια τιμή όταν παραδώσουμε, να παραδώσουμε την Ελληνική επικράτεια μεγαλύτερη απ' ό,τι την παραλάβαμε και αυτό είναι τεράστια περηφάνια. Η κυβέρνηση εφάρμοσε μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων. Δε σταθήκαμε στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια όπως συνήθως γίνεται. Διευρύναμε το αποτύπωμά μας. Κάναμε μία πολιτική, εγώ τη λέω πολιτική των 6 κύκλων που αλληλοτέμνονται από την Ευρώπη στο Ισραήλ, Αίγυπτο, Αραβικό κόσμο, Βόρεια Αφρική και Βαλκάνια. Πέρα από αυτά, κοιτάξαμε και την υπόλοιπη Αφρική. Η Ελλάδα δεν είχε ασχοληθεί με την Αφρική σχεδόν ποτέ στην ιστορία της.

Αύριο άλλωστε, θα μεταβώ στη Νότια Αφρική, όπου έχει να πάει Έλληνας υπουργός 25 χρόνια. Και όμως, στη Νότια Αφρική έχουμε, πέραν ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην αφρικανική ήπειρο, έχουμε μια τεράστια και ισχυρή ομογένεια, που φαίνεται να μην τη θυμόμαστε πολύ καλά. Καταλαβαίνετε, όταν έχει κρίση με την Τουρκία, πόσο σημαντικό είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τα πράγματα. Δεν μπορούμε να κλειστούμε σε έναν μικρόκοσμο. Η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερη παρά ποτέ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μαχόταν για να κρατήσει το 7 προς 10. 10 όπλα η Τουρκία 7 εμείς. Αν ξέρει κανείς αριθμητική, μπορεί εύκολα να μετρήσει τώρα ποια είναι η αναλογία. Είναι 10-0. Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι έτσι για να κάνουμε την κουβέντα, ότι η Τουρκία καταφέρνει και πείθει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον εκσυγχρονισμό των F-16. Όταν η Τουρκία θα παίρνει το πρώτο εκσυγχρονισμένο F-16, η Ελλάδα θα έχει 83 F-16 στο επίπεδο Viper, το επίπεδο 70, 24 Rafale που είναι 4,5 γενιάς μαχητικά και θα παραλαμβάνει το πρώτο F-35.

Δεν τους φοβόμαστε. Το γεγονός ότι δεν απαντάμε με τον ίδιο τρόπο στις ύβρεις, στις συκοφαντίες, στις απειλές, έχει να κάνει με την κουλτούρα μας και το γεγονός ότι εμείς πιστεύουμε σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατική προοδευτική χώρα. Αυτό είμαστε εμείς. Δε θα στήσουμε εμείς κοκορομαχίες και καυγάδες. Τα ακούμε, τα σημειώνουμε, τα καταλαβαίνουμε. Είμαστε έτοιμοι. Αλλά αυτό να ξέρετε δε σημαίνει ότι εμείς θα ακολουθήσουμε την ίδια γλώσσα και το ίδιο παράδειγμα. Είμαστε διαφορετικό πράγμα".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.