Πετράκης για Credit Suisse | "Προς το παρόν διατηρούμε την προσοχή μας"

Πετράκης για Credit Suisse | "Προς το παρόν διατηρούμε την προσοχή μας"

Για τις εξελίξεις σχετικά με την Ελβετική τράπεζα Credit Suisse μίλησε ο καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, λέγοντας ότι: "Η περίπτωση της Credit Suisse δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε η κρίση του ‘08 και ’10, όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή, καθώς όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια υπάρχει κλίμα χρηματοοικονομικής αστάθειας που χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Συμφωνώ με τον κ. Ρουμπινί ότι πράγματι το μέγεθος είναι το ίδιο αλλά η περίπτωση είναι πολύ διαφορετική. Η Lehman Brothers στηριζόταν σε μια τεράστια φούσκα, δε συμβαίνει το ίδιο με τη Credit Suisse. H Credit Suisse δεν είναι φούσκα, αυτή η τράπεζα εδώ και δύο-τρεις δεκαετίες συνεχώς εμπλέκεται σε παραβατικότητες κανονισμών και συμμόρφωσης. Έχει σχέση η άνοδος των επιτοκίων κατά την κρίση μου, ένας από τους κύριους μέτοχους είπε δε σας στηρίζω άλλο και αυτή η δήλωση προκάλεσε το πρόβλημα που παρατηρούμε. Δεν έχει σχέση δηλαδή με το αμερικάνικο, έχουν όμως ένα κοινό υπόβαθρο την άνοδο των επιτοκίων.

Το ευρωπαϊκό σύστημα μετά το 2010 απέκτησε μια πολύ συγκεκριμένη οργάνωση, απέκτησε δύο συγκεκριμένους οργανισμούς. Ο ένας επιβλέπει τη λειτουργία των 115 μεγαλυτέρων συστημικών τραπεζών που έχουν περίπου το 80% των κεφαλαίων, και από την άλλη μεριά έναν μηχανισμό ο οποίος επιβλέπει τη λύση όταν υπάρχουν θέματα στις τράπεζες. Αυτοί οι δύο οργανισμοί έχουν λειτουργήσει πολύ καλά μέχρι στιγμής και οι τράπεζες υπόκεινται σε αρκετά αυστηρές διαδικασίες επίβλεψης. Στις ΗΠΑ υπήρξε η διακίνηση μετά την κρίση του ’08 αλλά ήρθε ο Τράμπ το ’18 και αποκανονικοποίησε το σύστημα με αιχμή τις περιφερειακές τράπεζες δηλαδή αυτές που βλέπουμε να χτυπιούνται τώρα. Στην Ευρώπη δε συνέβη αυτό, το πολιτικό κλίμα είναι αρκετά διαφορετικό, η Ελβετία δεν ποτέ δεν είχε τόσο αυστηρούς κανόνες.

Πρέπει να αναλυθεί προσεκτικά η έκταση των διασυνδέσεων της Credit Suisse με άλλες τράπεζες στην Ευρώπη. Είδα χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κάποιες τράπεζες να πλήττονται ιδιαίτερα αυτό δείχνει ότι κάποιοι γνωρίζουν ότι έχουν κάποιες διασυνδέσεις. Παρόλα αυτά νομίζω ότι αντίστοιχες έρευνες έγιναν στην Ελλάδα και δεν απέδωσαν τίποτα. Άρα προς το παρόν διατηρούμε την προσοχή μας, δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε η κρίση του ‘08 και ’10 όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια είναι το κλίμα χρηματοοικονομικής αστάθειας και θέλει μεγαλύτερη προσοχή".

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.