Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου | Η απώλεια του Moskva θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πλήγματα με πυραύλους κρουζ"

Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου | Η απώλεια του Moskva θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πλήγματα με πυραύλους κρουζ"

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης 14 Απριλίου ότι το Ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva βυθίστηκε στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, ενώ απέδωσαν το περιστατικό σε έκρηξη πυρομαχικών μετά από φωτιά που ξέσπασε στο πλοίο. Για το περιστατικό, το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου αναφέρει ότι:

"Το Ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva, ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίστηκε στις 14 Απριλίου μετά από πιθανό Ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα κατά πλοίων στις 13 Απριλίου. Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι έπληξαν το Moskva με δύο πυραύλους Neptune στις 13 Απριλίου. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε τον ισχυρισμό αυτό και δήλωσε ότι το Moskva υπέστη ζημιές από τυχαία πυρκαγιά και έκρηξη πυρομαχικών. Οι αρχικοί Ουκρανικοί ισχυρισμοί ότι βύθισαν το πολεμικό πλοίο στις 13 Απριλίου ήταν πιθανότατα ψευδείς, αλλά το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το Moskva βυθίστηκε σε μια καταιγίδα ενώ ρυμουλκήθηκε στην Κριμαία μετά την εκκένωση του πλοίου από το πλήρωμα του. Το ISW δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα ότι ένα Ουκρανικό πλήγμα βύθισε το Moskva, αν και οι Ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν τη δυνατότητα να το έχουν κάνει.

Η απώλεια του Moskva  είναι μια σημαντική προπαγανδιστική νίκη για την Ουκρανία. Η βύθιση του Moskva, το οποίο ενεπλάκη στο διαβόητο περιστατικό στο Φιδονήσι τις πρώτες ημέρες της Ρωσικής εισβολής, είναι μια ένεση για το ηθικό της Ουκρανίας ως σύμβολο των Ουκρανικών δυνατοτήτων να αντεπιτεθεί στο Ρωσικό ναυτικό. Το Κρεμλίνο, αντίθετα, θα δυσκολευτεί να εξηγήσει την απώλεια ενός από τα σημαντικότερα πλοία του ρωσικού στόλου. Η τωρινή εξήγηση του Κρεμλίνου για την απώλεια της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας λόγω τυχαίας πυρκαγιάς και έκρηξης πυρομαχικών θα πλήξει, τουλάχιστον, πιθανότατα το Ρωσικό ηθικό και δεν μπορεί να κρυφτεί από το Ρωσικό εσωτερικό ακροατήριο. Και οι δύο εξηγήσεις για τη βύθιση του Moskva υποδεικνύουν πιθανές Ρωσικές ελλείψεις, είτε κακή αεράμυνα είτε απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφαλείας και ελέγχου ζημιών στη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η απώλεια του Moskva θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πλήγματα με πυραύλους κρουζ, αλλά είναι απίθανο να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στις Ρωσικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους.  Ο κύριος ρόλος του Moskva ήταν πιθανότατα η διεξαγωγή χτυπημάτων ακριβείας με πυραύλους Kalibr σε στόχους στις Ουκρανικές περιοχές πίσω από την πρώτη γραμμή άμυνας, συμπεριλαμβανομένων κέντρων εφοδιασμού και αεροδρομίων.

Αυτά τα Ρωσικά πλήγματα ήταν αποτελεσματικά αλλά περιορισμένα σε αριθμό σε σύγκριση με τις αεροπορικές επιδρομές και τους πυραύλους εδάφους καθ’ όλη τη διάρκεια της εισβολής και η απώλεια του Moskva είναι απίθανο να αποτελέσει αποφασιστικό πλήγμα. Επίσης, η πιθανώς αποδεδειγμένη ικανότητα της Ουκρανίας να στοχεύει Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να αλλάξει τα Ρωσικά πρότυπα λειτουργίας. Αναγκάζοντας τη Ρωσία είτε να αναπτύξει πρόσθετα εναέρια μέσα και να προσθέσει σημεία όπου θα βρίσκονται αμυντικά στρατεύματα στη Μαύρη Θάλασσα είτε να αποσύρουν σκάφη από θέσεις κοντά στις Ουκρανικές ακτές."

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.