Σουηδία | Υποστήριξη Μπάιντεν για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αναμονή για λύση με την Τουρκία

Σουηδία | Υποστήριξη Μπάιντεν για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αναμονή για λύση με την Τουρκία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε σήμερα ότι ανυπομονεί για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Σουηδό πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον, στον Λευκό Οίκο.
Παρουσία του Κρίστερσον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υποστηρίζει πλήρως την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία εμποδίζεται προς το παρόν από την Τουρκία.
Ο Μπάιντεν θα ξεκινήσει την Κυριακή ένα ταξίδι που θα τον οδηγήσει σε τρεις χώρες, με την κορύφωση να είναι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Ο Κρίστερσον ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την πρόσκληση και δήλωσε ότι η Σουηδία εκτιμά ιδιαίτερα την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ όσον αφορά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ανέφερε επίσης ότι και η Σουηδία πιστεύει ότι μπορεί να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Τονίζει επίσης ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, που θα πραγματοποιηθεί σε μια εβδομάδα, ως την κατάλληλη στιγμή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
"Και οι δύο συνειδητοποιούμε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους σε μια εβδομάδα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ολοκληρωθεί αυτό. Ωστόσο, και οι δύο αναγνωρίζουμε ότι η λήψη αποφάσεων ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία", ανέφερε ο πρωθυπουργός Κρίστερσον σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους στη σουηδική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.
Υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η Τουρκία θα ανακαλέσει εγκαίρως την αντίθεσή της, προκειμένου να επιτραπεί η πλήρης ένταξη τηςΣουηδίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Αύριο, την Πέμπτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Σουηδίας, μαζί με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και τους συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας από τις δύο χώρες, θα συναντηθούν στο Βρυξέλλες, έδρα του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για το αδιέξοδο που προέκυψε πριν τη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους.

Κάντε εγγραφή και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο.